El ball i els infants

El ball és una activitat molt educativa pels més menuts, ja que, per una banda, aprenen noves destreses. Una de les destreses és que desenvolupen la coordinació, es van acostumant a coordinar les diferents parts del cos, fins i tot abans de saber on tenen la dreta i l’esquerra ja les saben distingir a la seva manera. Podran moure cames, braços, cos, dits, cap.. per separat sense massa dificultats; només cal trobar els recursos adequats per ajudar-los a controlar i desenvolupar els moviments del seu cos. El ball és un dels exercicis que treballa més parts del cos, ens atreviríem a dir que és un dels esports més complerts, i el que requereix menys esforç, ja que és com anar al gimnàs diverses hores però d’una manera entretinguda, l’esforç és gairebé inconscient.

Per altra banda també, tenim el ball com una activitat que potencia el companyerisme, la tolerància, la solidaritat, el respecte envers les dificultats de cadascú, el treball en equip (en aquest cas de la parella) i l’esforç d’ajudar-se els uns als altres. És una activitat per relacionar-se amb els demés i fins i tot de fer bons amics, amb les mateixes aficions.

Alhora, estem treballant també la resistència a la frustració i l’acceptació de normes.

A més, el ball es pot veure des de la vessant esportiva, i llavors també estem potenciant l’afany de superació, hi ha una motivació per ser cada vegada millor, sabent guanyar i perdre i acceptar-ho esportivament; a més aquesta és una molt bona manera de que els més petits facin esport, gaudint de la música i del ball.

Podem parlar a més de l’estreta relació que té el ball amb l’escola, no només amb l’àrea d’educació física, sinó també amb l’àrea de música; els nens i nenes que ballen des de ben petits, gairebé sense adonar-se’n estan aprenent diferents ritmes, a distingir-los i a seguir-los correctament, a més de saber separar els diferents instruments que escolten.

Cal remarcar també que el ball és un art, és una forma d’expressió, una manera d’exterioritzar sentiments d’alegria, de tristesa, de nostàlgia… És una bona teràpia per relaxar-se, per expressar tot el que es porta a dins a través dels diferents balls. És també una mena de teatre, quan interpretem els diferents balls i les seves característiques, podem ballar una samba com si fóssim a Brasil, un Vals  dels palaus reials de Viena…

A l’hora que ens donem l’oportunitat de descobrir un entreteniment, un esport o fins i tot un art, també els donem la possibilitat de descobrir i formar part d’una part de la cultura, el ball ha format part de la nostra història des de fa molts anys. Per altra banda, és una manera de mostrar-los una afició molt sana, amb un molt bon ambient, que poden compartir amb tota la família, des dels més grans als més petits ja que el ball no té edat. Hi ha estudis que demostren que la majoria dels esportistes que practiquen algun esport des de petits, no consumeixen alcohol ni tabac. Per aquest motiu, el ball esportiu és un element important a considerar en els programes d’educació per la salut.

Evidentment, amb aquesta activitat els infants aprenen els diferents passos de balls des de ben petits, adquirint d’aquesta manera nous coneixements i noves sensacions.

 

ball nen

One thought on “El ball i els infants

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: